Back

Inleiding

 

Het doet ons genoegen u het nieuwe opleidingsplan te mogen presenteren van de Stichting Esthetische Geneeskunde (SEG). Het opleidingsplan van de Esthetische Geneeskunde is opgesteld in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Geneeskunde (NVEG) en is naast een wetenschappelijke basis, gestoeld op jarenlange ervaring in de esthetische gezondheidszorg. De opleiding legt naast de basisvaardigheden die nodig zijn voor het uitoefenen van het vak van de esthetische arts, de nadruk op het ontwikkelen van de verborgen competenties van een arts die al jaren in het vak zit. Hier komen finesse en diepgang in de studiestof bij kijken, wat de toekomstige esthetische arts een voorsprong geeft in zijn praktijkvoering ten opzichte van zijn collega’s. Daarnaast wordt in de opleiding de nadruk gelegd op complicaties die voortkomen vanuit de dagelijkse praktijk en het verhelpen hiervan. Met als uiteindelijke doel om de hulpbehoeftige patiënt een veilige en waardige behandeling aan te kunnen bieden.

 

Om dit uiteindelijke doel te bewerkstelligen steunt dit opleidingsplan op een aantal steunpilaren die de AIOS richting moeten geven. De drijfkracht achter deze opzet is de huidige ontwikkeling die het vakgebied heeft meegemaakt. Het vakgebied heeft de afgelopen decennia een enorme groei mogen doormaken die in al zijn facetten van ontwikkeling zowel positieve en negatieve kanten heeft gekend. Deze effecten hebben een weergaloze impact gehad op de gezondheidszorg en het maatschappelijke aanzien van het vakgebied. Met de introductie van onze beroepsregistratie, cosmetisch arts NVEG, en dit opleidingsplan willen wij een positieve en herstellende bijdrage leveren aan het vertrouwen van de patiënt in de esthetische geneeskunde.

 

In 2023 zal de tweejarige opleiding Esthetische Geneeskunde van start gaan. De stichting streeft er naar om de pijlers van de opleiding, zowel als op organisatorisch als inhoudelijk niveau, zoveel als mogelijk te laten aansluiten op de huidige profielregistratie cosmetisch arts KNMG. Te zijner tijd zal de stichting dit opleidingsplan tezamen met een erkenningsaanvraag indienen voor de profielopleiding Cosmetische Geneeskunde KNMG. Voorwaarde hiervoor is uiteraard behoud van eigen identiteit in het opleiden van de toekomstige esthetisch arts.

 

Derhalve is de opleiding zodanig opgezet dat deze voldoet aan het CHVG kaderbesluit, aan het Toetsingskader Profielen van het College Geneeskundige Specialismen (KNMG 2008) en aan het kaderbesluit CGS van 13 maart 2019 houdende de algemene eisen voor de opleiding, registratie en herregistratie voor de geneeskundig specialist en voor de erkenning van opleiders, opleidingsinstellingen en opleidingsinstituten.

 

Voor de individuele invulling van het opleiding verwijst de stichting naar het landelijke opleidingsplan en het individuele opleidingsplan (IOP) van de AIOS.